Hva er et kredittkort?

Det finnes en mengde ulike, men alle bygger på det samme prinsippet: kjøpe varer med penger du i utgangspunktet ikke har for hånden. Istedet for å betale kontant, betaler utstederen av kortet butikken du har handlet i før du i neste omgang betaler til utstederen, oftest med et rentegebyr som går direkte til kortselskapet.

Shopping med kredittkort

Per idag finnes det nesten 2,4 millioner kredittkort i norske lommer – det betyr at mer enn halvparten av oss går rundt med en i lomma.

I motsetning til hva noen tror er f.eks de fleste VISA kort ikke kredittkort, men debetkort, dvs du kan bare bruke kortet som betalingsmiddel til innholdet på bankkontoen din er tømt. Bare 1 av 10 utstedet VISA kort er kredittkort i den egentlige betydningen. Av norske kredittkort i omløp utgjør 80% såkalte Eurocard og Mastercard. Omlag 200.000 kredittkort i omløp Diners Club kort, og ca 90.000 American Express er i sirkulasjon.

Sammenlign beste kredittkort

Ulike typer kredittkort og debetkort

  • Kredittkort: Du mottar en månedlig faktura, men du bestemmer selv hvor mye du vil betale. Selvfølgelig finnes det et månedlig minimusbeløp, men dette beløpet trenger ikke å være høyt.
  • Debetkort: Innebærer at man ikke bruker kreditt (naturlig nok), men at pengene trekkes direkte fra de pengene som finnes på kontoen din. Du kan også med slike kort spørre banken din om å få en kredittgrense på lønnskontoen din, slik at du kan overtrekke opptil et visst beløp.
  • Charge Card / Faktura kort: I motsetning til kredittkort mottar du en månedlig faktura som du må betale i sin helhet. Mastercard og Diners Card er eksempel på slike kort.
  • Butikkort / handlekort: Noen butikkjeder tilbyr spesielle merkede kredittkort