Sammenlign lån uten sikkerhet

Et annet og kanskje mer beskrivende navn på forbrukslån, er denne låneformen. Med andre ord er dette en type lånetjeneste der man ikke trenger å stille sikkerhet i form av f.eks. eiendom for å å ta opp pengene. Sikkerheten i dette tilfellet er deg, et annet navn er nemlig også personlig lån, som henspeiler på at det er du som person som står ansvarlig for å tilbake betale. Lån uten sikkerhet medfører dermed at lånegiver kan kreve pengene av deg og om nødvendig dine eiendeler hvis du ikke greier å betjene det.

 

Selv om du ikke trenger å garantere for pengene, er det likevel en del felles betingelser lånegivere stiller for å innvilge lån uten sikkerhet:

  • Du må være en såkalt «god betaler» dvs ikke ha tidligere betalingsanmerkelser, inkassosaker etc.
  • Minimums inntekt: Ofte minimum kr. 150.000 i årlig brutto inntekt.
  • Alder, ofte må du være over 21-25 år
  • Norsk statsborger bosatt i Norge

Merk at disse vilkårene vil variere og er bare veiledende.

Det er selvfølgelig flere fordeler med å ta opp et lån uten sikkerhet, f.eks. kort behandlingstid, du kan disponere pengene til det du vil, ofte forholdsvis fleksible nedbetalingsbetingelser etc.
Men det er selvfølgelig også flere mindre positive sider du bør vurdere før du inngår et slikt lån. Dette er i første rekke at et slike lån er svært dyre å ta opp. Tenk deg derfor grundig om og følg noen av våre huskeregler før du hopper uti det.

Noen tips og råd for lån uten sikkerhet

  • Sjekk alltid hva den nominelle renta er på lånet ditt, dvs hva renta pluss gebyrer og andre avgifter er.
  • En annen god indikasjon på om tilbudet du har fått på lån uten sikkerhet er rimelig eller ikke, er å se på den totale nedbetalingssummen. Krev alltid å se denne før du inngår en avtale – jo lavere den totale summen er, desto bedre er lånet. Lånegivere er dessuten nødt til å opplyse om dette.
  • Vær også varsom med å inngå en avtale der du blir pålagt straffegebyr hvis du ønsker å innfri lånet før nedbetalingstiden. Husk at jo tidligere du greier å nedbetale et lån uten sikkerhet, jo billigere er det
  • Inngå aldri et lån på impuls eller fordi det haster. Du kan spare mye på å sammenligne ulike tilbud.

Hvis du ønsker å se ytterligere låneråd, ta en titt på den generelle listen over huskeregler.